miercuri, 11 noiembrie 2009

VodafonE verde

Seful meu primeste in fiecare zi ziarul finaciar si azi mi-a sarit in ochi un articol de pe ultima pagina (da stiu eu sunt mai anapoda, de mic citeam intai sfastitul la carti). Titlu mare cat pagina "Afacerile Vodafone scad, profitabilitatea se mentine", poza cu cu CEO-ul Liliana Solomon ca da bine! Iete-te, in vremuri de criza lumea trage fermoarul de la portofel si mai pune si 2 dictionare peste el sa nu mai miste de loc, vine Vodafone si zice, desi am venituri mai mici, profitul operational e doar cu 0.5% mai mic. Adica EBITu'.

Acum eu nu sunt mare finantist, ca doh lucrez cu biti nu cu bani si ma feresc de bursa ca Vodafone de clienti fericiti, dar una din metodele de a obtine asta cred ca e sa scazi cheltuielile. Nu o sa fabulez pe tema asta si sa ma leg de calitatea scazuta a serviciilor, de telefoanele de upsel la diverse servicii care vin o data pe luna, ci o sa fac un mic exercitiu pe care l-am invatat cu ceva timp in urma si care se bazeaza pe intrebari Fermi. Adica sa incerci sa estimezi unele lucruri mai mult sau mai putin absurde (gen numar de benzinarii, cantareti de jazz, sesizari catre OPC impotriva Vodafone, intelegeti voi ideea). Acum ca o parte din datele pe care imi bazez estimarile sunt reale (numarul de abonati, costul de livrare al facturii, etc...) nu fac decat sa duca estimarea mai aproape de o cifra reala.

Povestea e cam asa. Acum ceva timp Vodafone a devenit verde. Adica a dat un mail nelsolicitat catre toti abonatii posesori de cont pe myVodafone prin care ii anunta cu seninatate si in deplina contradictie cu contractul si legile acestei tari ca vrea sa salveze planeta si ca urmare nu va mai taia copaci ca sa trimita factura catre ei, ca doar o au deja on-line. Daca ar fi scris in paranteza si cati copaci salveaza pe luna mai avea putin si credeam.

Acum ca in timp de criza asta miroase a maro ...(pardon a ipocrizie cu aroma de delicatesa turceasca) nu e prea greu de vazut. Si iaca ca ma apuca pandaliile mele de reclamagiu notoriu si fac un calcul, asa din "poanier". Vodafone are peste 3,66 miloane de abonati si contractul de livrare de facturi prin posta costa cam 0.6 RON de abonat (conform ofertei de pe site-ul postei pentru livrare la mai mult de 3 miloane de scrisori), adica ceva mai mult de juma de milion de euro pe luna.

Acum intram in partea de statistica cu estimari d-astea jmechere si spune tare si mare ca 70% din abonati sunt din mediul urban (am ceva inside information de la o retea concurenta cu ceva mai mult galben amestecat in culoarea brandului, ca cifra asta e foarte aproape de realitate), si ca din astia cam 40% la suta ar avea cont pe myVodafone, adica cam un milion de oameni. Fratilor, daca un milion e prea multzi, pe persoana fizica si juridica adica, atunci e degeaba portalu' si toti banii aia de i-ati bagat in flaiere puse in factura si in reclame on-line este degaba! Daca nu va iese atunci puneti cat vreti voi acolo, ca oricum o dai tot intre 100.000 si 150.000 de euro iese la socoteala. Adica pe minus de la posta si din coloana cu cheltuieli din bugetul oarecum maro ...

Cine reuseste sa-mi zica cati copaci poti sa plantezi pe luna de banii astia? Hai estimati, ca doar Vodafone e acum VERDE! Verde pe maini ca se ia cerneala de pe dolari, mama lor de bani ca si la cerneala s-au zagacit astia cu criza asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu