marți, 5 iulie 2011

Isterie cu Bac

Daca mai vad sau aud o singura stire legata de BAC ma urc pe pereti. Stirile le vad doar la EuroNews, dar azi citind bucatile economice din Romania l-am vazut pe Isarescu vorbind despre BAC. Acum chiar sa citesc numai TechCrunch?

Sincer nu cred ca mai ai ce sa zici, nu vad in asta o tragedie nationala sau o apocalipsa. Ce se intampla acum e doar un rezultat normal si concret al ultimilor 10 ani, rezultat pe care il vad la aproape la fiecare interviu pe care il tin, cu fiecare absolvent care incearca se se angajeze. Singurul lucru trist din asta e ca eu am mai mult de munca, pentru ca oamenii educati si inteligenti sunt din ce in ce mai putini, iar grosul celor cu care ajung sa vorbesc la telefon e complet pe langa. Si nu vreau sa zic ca facultatile nu-si fac treaba. Doamne fereste de asa ceva, doar sunt profesori ce castiga zeci de mii de RON pe luna din proiecte de cercetare despre care nu au habar. Iar la cursuri nu ajung cei mai tineri din facultati care stiu despre ce sa vorbeasca. Nu ma credeti pe cuvant? Mergeti in ASE si intrebati un profesor de programare despre principiile OOP Design-ului. O sa aveti impresia ca sunteti surd ...

Sunt de acord ca asta meritam ca societate. Serios acum, daca avem presedinti de partid ejaculati din functiile de conducere, daca inregistram "succesuri" si hahalere cu parlamentari europeni, daca luptam importiva polutiei cu partide ecologiste ce mai vreti? Cati oameni citesc o carte sau macar se uita la Discovery? Infinit mai putin decat manelistii, telenovelistii si cei ce nu-si mai dezlipesc ochii de la curvele (pardon divele) de pe ecran. Si sa fim seriosi, mai ramane sa inventam telenovela reality show in care Daniela Crudu ii da bani lui Vali de la Valcea ca sa ... Astia suntem cu asta defilam, si aici si in Italia sau Spania, unde nu e gratar de sfarsit de spatamana fara un cantec cu dusmani si bani.

Oricat de trist ar parea nu vad oamenii buluc in Carturesti sa-si cumpere carti. La fel cum nu vad vreo urma de gramatica sau educatie la pustanii din tramvai sau metrou. Ridicam la rang de arta prostia si lipsa de educatie, si sincer nu poti da vina pe media, politicieni sau profesori. Pentru ca educatia incepe de acasa, se continua acasa si se termina acasa. Scoala si societatea sunt carje, dar responsabilitatea ramane a familiei. Daca parintele asculta Guta e cam greu pentru copil sa citeasca Baudelaire, ca doar trebuie sa existe si subiecte comune de discutie in casa. Si pana la urma, cei 60% care nu stiu geografie, istorie, gramatica sau matematica sunt cei care se uita la TV si voteaza. Si, ca in orice democratie majoritatea decide, asa ca trebuie sa ne obijnuim cu Burlacul, Capatos, Vaporul Dragostei si restul emisiunilor de o mare calitate culturala.

Bineinteles ca exista si exceptii. Si deja o mare parte din ele isi fac bagajele si pleaca in locuri unde a fi educat nu mai este o ineptie si nu mai esti considerat neadaptat daca ai auzit de Bach insa nu poti fredona "As da zile de la mine ...". In ritmul asta viitorul e afara :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu