duminică, 17 iulie 2011

Seful de trib

Asta e o poveste dintr-o multinationala ratacita pe meleaguri mioritice. Si oricat de ciudat ar parea, e adevarata, romaneasca si deloc halucinanta. Si nu e din IT, desi nu m-ar mira sa gasesc cateva exemple si prin zona asta.

Shoni (nume fictiv bineinteles) e baiat de treaba, munceste de 10 ani in multinationale si deja stie cum merge treaba. Cateva reusite, cateva abureli, traiectorie crescatoare pe CV totul bine si frumos. Dorinta lui de mic copil era sa ajunga cel mai mare, pionier sef, manajer de echipa de success, GM sau Country Manager, nu neaparat in ordinea asta. Cu alte cuvinte: obiectiv sef de trib.

La prima n-a mers, ca a venit un manajer de afara care a mirosit faza, asa ca Shoni si-a facut bagajele si a schimbat multinationala. In noua locatie de otel si sticla a inceput sa lucreze la obiectiv, a ajuns manager de zona, apoi de business unit. Si ca sa-i dam cezarului ce-i al cezarului si lui Shoni ce i se cuvine, omul nu era complet pe langa profesional. Era chiar bun in vanzari, in special cele care tineau de propria persoana. Tot aici a prins si gustul de politichie, si a inceput, incet dar sigur sa-l sape pe seful de trib.

Dupa doi ai a reusit, si a fost promovat in fruntea firmei, care din cauza sapelnitelor a ajuns cam rau, cu oameni interesati de politica nu de munca, si cu Shoni salvatorul in fruntea turmei. Acum sa vezi fericire maxima ... si-a atins obiectivul.

De atunci a trecut 1 an, si ma trezesc cu un mail de la Shoni ce-mi zice ca e in cautare de noi oportunitati. Cam atat a reusit sa reziste in castelul de carti pe care si l-a construit singur. Poate ca daca ar fi privit un pic in perspectiva si-ar fi pus intrebarea: cand ajung sef de trib ce o sa fac? Dar e mai simplu sa te gandesti cum sa ajungi sus. E si mai simplu sa darami lucruri ca sa te poti catara pe ele. Dar e al naibii de nesanatos sa-ti setezi ca obeictiv doar sa ajungi in varf.

Shoni nu e singurul caz pe care l-am vazut. E doar cel mai nou, si ca sa fiu sincer stiu si un caz fericit in care seful de trib chiar stia ce sa faca. Insa in cazul ala, omul a promovat fumand pipa pacii nu dand cu tomahawk-ul in cap si s-a rezumat la a le da lopeti concurentilor sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu