miercuri, 12 mai 2010

Statistica nu minte …

Cand scrii totul este intr-o virgula. Titlul de mai sus e cel mai elocvent exemplu de folosire a limbii romane fara diacritice. Daca punem cu o virgula dupa Statistica ne ramane definitia din DEX a guvernului BOC. Iar can spunem minte ne referim la ingramadirea de neuroni, sau mai bine zis la lipsa unei miscari browniene vizibila intre sinapsele MF-ului romanesc. Iar MF pot fi initialele Ministerului de Finante, sau Multa Foame, sau Multi Fraieri (care platesc impozite) ...

Sa revenim la subiectul cu mintea. Daca doamne doamne i-ar da lui Vladescu si subalternilor sai macar mintea de pe urma ar putea sa se uite in urma si sa realizeze ca banii „salvati” prin scoaterea scutirii de la impozitul pe salarii de la programatori reprezinta 0,5% din bugetul cu iz de posete Louis Vuitton si pantofi Jimmy Chou al doameni Udrea de la MDRT pe 2010.

Cum am ajuns mai exact la cifrele astea. Pai exista un site al Institutului National de Statistica in tara asta, care are date statistice defalcate anual pe ramuri industriale, comert si servicii. Pana in  2005 cand s-a bagat cota unica nu ai cum sa faci calcule statistice pe cat „pierde” statul din scutirea de impozit pentru ca nu aveai destule date decat daca lucrai la Ministerul Muncii si part time la MF am luat datele care sunt publice si am facut niste calcule pentru perioada 2005-2007 (ca deh atat au pe site, 2008-2010 probabil ca o sa apara prin 2015). Daca tinem cont ca 2009 a fost an de criza si ca toata lumea tipa ca de abia acum au ajuns la nivelul cifrei de afaceri din 2007 putem sa extrapolam si sa zicem ca datele din 2007 sunt valabile si pentru 2010.



Cam ce vedeti in poza a iesit. Linia aia albastra de jos e evolutia „pierderilor”. Ca sa pot compara aceste minunate masuri eterogene am folosit indici raportati la 2005 (an de baza), pentru ca pe mine ma interesa trend-ul. Daca e sa luam in masuri absolute atunci sa stii ca Romania va economisi in acest an incredibila suma de 3.000.000 de euro prin aceasta masura. Va face asta lovind puternic intr-o industire care exporta aproape 600 de milioane anual, care la sfarsitul lui 2009 avea sub 250.000 de angajati si a carei rata de impozitare pe salarii la nivelul lui 2007 era de 24,97% fata de 32% cat era pentru restul lumii. Nu mai bag si indicii de productivitate a muncii in ecuatie ca o sa am pe constiinta o armata de bugetari care inca mai au bunul simt sa se sinucida de rusine.

Varianat optimista este daca toti ar trece pe PFA maine atunci statul ar ajunge sa primeasca 21,5% + cat mai vreau eu sa-i dau la sistemul de pensie :). Aritmetica mea imi zice ca e mult mai putin daca din ecuatie tai si banii pe care il platea angajatorul catre stat. De ce e optimista? Pai sunt bani mai putini dar macar raman in Romania.

Varianta pesiminsta e ca ne facem toti bagajele si plecam frumos peste mari si tari si ne luam si parintii, multi dintre ei acum pensionari cu 15% in minus, ca sa le citeasca seara copiilor povesti in romana. Nu de alta, dar pe langa limba materna(engleza sau franceza dupa caz) e bine sa invete copilul si o limba mai exotica...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu