vineri, 28 decembrie 2012

Adiós, amigo!

Iti multumesc pentru ca ai fost prietenul meu, chiar daca in ultimii ani ai ales sa nu ma mai incluzi in viata ta iar eu m-am incapatanat sa nu inteleg asta.

Iti multumesc ca m-ai lasat sa rad alaturi de tine de atatea ori, ca am situt sa plangem impreuna ca ai fost alturi de mine in momentele de fericire si ca ai stiut sa ramai alaturi cand mi-a fost greu. As fi vrut ca in ultimii ani sa pot sa fac acelasi lucru, insa ai decis sa nu fie asa si am respectat asta oricat de mult as fi vrut sa fie altfel.

Iti multumesc ca m-ai suportat si ai acceptat nazurile mele. Stiu ca uneori am gresit judecand si punand presiune pe tine, insa am facut astea ca sa iti fie bine. Ca sa ne fie bine. Si de cele mai multe ori am reusit. Cand am inteles ca a trage de tine e nociv pentru noi, am renuntat la asta. Poate ca am facut asta prea traziu, poate ca nu.

Iti multumesc ca m-ai lasat sa fiu parte din viata ta. Pentru mine a insemnat mult, insa nu mai vreau sa insist. De data asta e evident ca nu vrei sa mai fim apropiati, preferi sa-ti traiesti bucuriile si tristetiile alaturi de altii, nu de mine. Chiar daca nu inteleg, pot sa respect acest lucru.

In ultimul timp am tot asteptat sa ma incluzi tu in viata ta, insa din pacate nu ai facut asta. Acum e momentul meu de renuntare la calitatea de prieten. Nu o sa fac shut down, ci o sa iti raspund in continuare la telefon si o sa vorbim si pe mess atunci cand vrei sau ai nevoie de mine.

Cum ar spune un prieten comun, in sfarsit am renuntat si eu sa ma mai amagesc ca suntem mai mult decat niste cunostiinte, pentru ca nu poti sa fi apropiat de cineva cand celalat nu doreste. Simt ca am pierdut o bucatica din mine cu decizia asta.

Am vrut sa-ti trimit asta personal, dar mi-am dat seama ca nu pur si simplu nu am chef de explicatii. Egoist vorbind am nevoie de un closure formal (asta ca sa intelegi de ce e public, daca o sa o citesti vreodata)

La multi ani!

vineri, 14 decembrie 2012

De Craciun cu drag de la Citibank


De cand m-am apucat de product management am ajuns sa fiu mai atent la detalii. Bulshit! Intodeauna am fost un semi troll atent la detalii in special la cele care nu imi plac. Asta pentru ca emotiile negative ma enerveaza si sunt cele care ma fac sa dau pe afara. Si implicit imi fac viata mai grea.
Am avut meciuri meciuri cu Vodafone, ING, BRD, BCR, RDS si inca o lunga lista de companii mai mult sau mai putin de rahat. In marea majoritate a cazurilor au fost ei idioti, in unele cazuri eram eu intr-o pasa proasta si omul de la celalat capat al telefonului era prea slab pregatit sau prea blazat ca sa-i pese de mine pe banii mei.

De cateva zile cei de la Citi mi-au facut viata mai grea. Sunt un om care munceste in miscare si stau mult cu telefonul in mana. Surprinzator nu tot timpul pe Facebook, ca inca n-am castigat la Loto dreptul de a mi se rupe de facturile lunare. In plus … daca as castiga jur ca 1 an de zile m-as plimba prin locuri unde nu ai acoperire GSM sau net :).

Deci, folosesc aplicatia de la Citi de pe iPhone ca era simplu si la obiect. Platesti o factura, verifici daca au intrat banii, chestii de astea lumesti. Acum insa nu mai ai intrebari de siguranta pe care m-am chinuit sa le fac cat mai obscure cu putiinta ci primesti un SMS cu un cod de validare.

Faza e ca SMS-ul vine pe acelasi telefon. Asta cand vine, ca in 2 din 3 cazuri vine dupa ce a expirat sesiunea. Ca na, 3G-ul merge tot pe GSM, tu il ai pornit cu sesiune deschisa, ca aplicatia e on-line, deci traisca race condition-ul intre pachetele de date si cele de SMS. Nu-s eu mare specialist, dar cand sunt pe WiFi a venit si SMS-ul. Cand eram pe 3G nici urma de SMS mai devreme de expirarea sesiunii. As zice ca e un design fail, si pun pariu ca n-au facut astia testul cu telefonul pe 3G, in miscare si cu GPS-ul pornit. E scuzabil ca doar usecase-ul pricipal e sa il folosesti doar pe WiFi. Eventual in McDonalds sau Starbucks ca e internet moka si intodeauna e o idee buna sa lucrezi cu banii cand esti conectat in retele „sigure”.

Hai ca as putea supravietuti cu situatia asta. Incerci de 3 ori si pana la urma daca ai noroc merge. Insa acum, sa-mi explice mie cineva de la Citibank, cum mama ei de viata tin eu minte un numar de 8 cifre de fiecare data diferite ca sa pot sa il bag in aplicatie. Ca nu pot sa fac switch intre ele, nu e un cod alfanumeric ca sa poti sa dai copy-paste ca omul. Ai telefon, trebuie sa suferi fraiere!

Cu toate astea am gasit in sfarsit raspunsul la de ce dracu car dupa mine doua telefoane. Nu ca-s smecher si vreau sa fiu opulent cu telefonu’ destept pe masa, si nici ca nu ma pot decide intre Apple si Android. Asta era momentul pe care il asteptam … pe un telefon primesc SMSu’, pe celalat am pronita aplicatia. Cu ele in fata  merge ca uns. Problem solved …

Acum tre sa vad cum dracu o sa reusesc sa conduc fara maini …

sâmbătă, 1 decembrie 2012

De ce iubesc eu Romania?


Acum un an am scris despre ziua nationala. Poate ca acid, poate ca ironic mi-am atras atat sustinatori cat si voturi de blam pentru cuvintele mele. Daca am avut dreptate sau nu e irelevant, pentru ca intodeauna vor fi mai multe puncte de vedere, mai multe tabere, partide sau pareri. Adica normalitate.

Ce s-a intamplat azi nu mai e insa normalitate. Azi e ziua tuturor romanilor, indiferent de partidul cu care simpatizeaza, etine, religie, multinationala, fuluturas de salariu sau tara in care traiesc. Azi sunt 94 de ani de la Marea Unire (majuscule intentionate) si mai mult ca oricand dam dovada de dezbinare.

Pe scurt de ce iubesc eu Romania, azi de 1 Decembrie, ziua tuturor romanilor ...

1) Prezenta regelui Mihai la parada oficiala. Regalitatea este legata puternic de ziua unirii si asa si trebuie sa fie. Poate ca singura personalitate cu adevarat educata si decenta a politicii romanesti ar fi trebuit sa fie in primul rand cu presedintele sa sarbatoreasca. Cu onoruri.

2) Educatia unui popor. In timpul imnului presedintele tarii a fost fluierat copios. Chit ca-ti place sau nu de marinar este presedintele tau si un pic de respect fata de imnul national nu ar strica. Nu suntem pe stadion ca sa fluieram dusmanul de moarte de pe teren (desi nici acolo nu e admisibil). In plus, ca sa o spunem pe aia buna, Traian-ul din strofa imnului nu vine din buletinul lui Basescu. Poate ca de aici confuzia

3) Miorita noastra cea de toate zilele. Azi, politicientii ne-au demonstrat ca NU suntem romani. Ci o adunatura de ungurenri, basisti, kakarai, plagiatori, ciobani, si mai ziceti voi ce. Mesajul e clar, ziua tuturor romanilor, unitate, un singur popor, un singur gand, o mare inima. Si o lipsa de decenta si de creier.

As fi vrut sa schimb canalul pe Discovery. Dar cum RDS l-a scos din grila am stins televizorul.

De ziua nationala, un pic de liniste ...

joi, 29 noiembrie 2012

Idee de marketing: Gauri prin pereti cu reducere 50%


Daca as fi UPC sau Dolce azi as incepe sa imi fac urmatoarea reclama: Reducere 50% la dat gauri in pereti. Pentru Discovery.

Sincer acum nu cred ca a existat vreoadata in Romania o oportunitate mai buna de a lovi in liderul pietei de cablu TV si internet. Ma mir ca nu vad panouri cu Descopera UPC. We have Discovery. Sau Discovery e dolce! Sau si mai frumos ... daca tot vrei Discovery vino la noi. Primele 6 luni de HD sunt din partea casei. Va zic ca ar creste exponential vanzarile la burghie cu cap vidia.

Sa fim seriosi, precedentul cu Antena 3 NU conteaza pentru ca niciodata nu o sa poti sa-l compari pe Gadea si Badea cu Top Gear sau Bourdain. Nici macar cu Suricata suricatta, desi exista asemanari izbitoare de comportament :). Ce face RDS-RCS acum e sa se impuste in cap singura. Si e chiar cu premeditare as putea spune.

Premeditarea: Digi World si Digi Life sunt departe rau de ce ar trebui sa fie. Ca sa nu mai spun ca personal apreciez diversitatea si implict nu as vrea ca operatorul meu de cablu sa controleze chiar tot ceea ce pot eu sa vad la TV prin simplul fapt ca nu mai am posibilitatea de a alege. RDS-RCS au pregatit din timp debarcarea Discovery din grila. Cu Digi Film se pregatesc pentru HBO? E posibil ...

Glontul in cap: Discovery e premmium. Adica din ala cu bani in plus. Adica scump. Si de calitate. Singurul motiv pentru care NU am ales pachetul de baza la ei este existenta acestor canale. Nu exista alt diferentiator pentru mine, si din fericire nici pentru majoritatea celor care isi permit sa plateasca mai mult. NU vreau sa ma uit in format HD la stiri, reclame sau talkshow-uri. Vreau sa ma uit la documentare si din cand in cand la filme. Si tare am impresia ca mai sunt multi cei care cred asta.

Hai sa ne gandim un pic. Daca ai bani sa ii dai in plus pe cablu, sunt sanse mari sa fi un om "citit" si destul de activ cat sa nu stai toata ziua cu telecomanda in mana. In medie la mine TV-ul e deschis 2-3 pe zi. Insa nu stau 2-3 in fata lui. In weekend e un pic mai mult, si timpul e pierdut cu 1-2 filme. Nu e regula, dar mai des se intampla sa fie asa. Dimineata la cafea arunc un ochi scurt pe prognoza meteo. Seara daca reusesc e Moise Guran. In rest stirile merg in fundal in timp ce ma ocup de alte lucruri. 90% din timp insa, cand stau pe canapea sau inainte de a adormi sunt documentare. Nu am nici timpul si nici nervii sa ma uit la o ora jumatate de film sau sa aflu ca Basescu e de vina ca a venit iarna si ca pretul de la hartia igienica e dublu. Am reprize de 30-45 de minute in care Discovery, History, Travel sunt ale mele. La No Reservations ma uit si de 5-6 ori la aceiasi emisiune cu aceiasi placere. Si da eu sunt cel care ar da bani in plus de un decodor HD cu DVR. Nu cel care se uita la ETNO. Pe cei ca mine ii alieneaza decizia RDS-RCS. Si scuzati-mi aroganta asta sunt clienti educati, cu un AOV mare, pretentiosi si de calitate. Adica exact acei clienti care iti aduc margine mare, potential de upsell si cross sell, care pot si sunt influentiatori si pe care NU VREI sa ii pierzi.

Sunt 18.000 de oameni care au semnat petitia online pro Discovery. Pun pariu ca majoritatea sunt clienti RDS-RCS. Cred sincer ca vor fi cel putin 10.000 de clienti care vor pleca de la ei din cauza asta. Si nu doar cu TV-ul ci si cu net cu tot. Adica 15 euro/luna in medie. Deci la o estimare cel putin 2 milioane de euro pe an. In MINUS. Si tineti minte ca vorbim de oameni care au bani si nu au timp. Care vor DVR, si HD, si net mobil. Ci care probabil ar plati pentru content premmium. Adica margini mari. Inmultiti suma de mai sus cu 5 ca sa fiti mai aproape de ce insemana cost de oportunitate.

Sincer nu stiu ce este in capul celor de la RCS-RDS. Sunt sigur ca nu stiu eu tot ce e in spate, dar daca dupa 30 nu o sa mai am Discovery in grila sigur o sa am un alt provider de cablu. Si cel mai probabil, o sa schimb si provider-ul de internet daca tot e sa dau gauri prin pereti din nou.

O sa urmeze cateva luni cu mult zgomot de bormasina!

miercuri, 28 noiembrie 2012

Must carry de 1 Decembrie

Intodeauna mi-au placut promourile celor de la PRO cu 1 Decembrie. Nu stiu de ce, poate ca e senzatia aia de apartententa la ceva, de sarbatoare care merita vazuta si traita, dar misca ceva in mine. Anul asta e cu adevarat special pentru ca mi-a ajus cu politica. Dupa ce USL a demonstrat ca se poate mai rau ca PDL, dupa ce PNL a ajuns de stanga si a inregimentat in el pe deja misticul cioban-calugar, dupa ce marinarul si sleahta de nesimtiti au facut zob tot ce apucase tara asta sa mai cladeasca mie mi-a ajuns. NU mai vreau politica.

Asa ca de ziua mea de roman vreau o zi fara politicieni la TV. E suficient ca ii vad in afise pe strada, insa vreau sa aiba decenta ca in aceasta zi de campanie electorala sa taca. Iar televiuziunile sa aiba bunul simt sa ne dea stiri cu oameni care merita respectati pentru ca in fiecare zi muncesc si isi platesc impozitele si se lupta sa mai faca ceva in tara asta. Ar fi o mare schimbare sa vedem la TV nu lucruri bune sau rele, ci banale. Fara babe violate, fara vamesi corupti, fara plagiatori care acuza de nazism, fara piticoti si blonde de cotroceni. Pur su simplu sa fie o zi cu si despre oameni precum tanti Margareta care vinde flori la colt. E de 100 de ori mai senzational ce face ea decat ce face Crinul.

Nu sunt atat de fraier sa cred ca se poate, dar as vrea sa fiu inca destul de naiv sa mai pot spera. Si orice ar fi eu am telecomanda in mana, si cu asta pot face minuni mult mai mari decat cu stampila de vot. Parol!

marți, 20 noiembrie 2012

Doua mailuri

Azi am doua povesti, si culmea nu sunt despre politica. Ci despre felul in care un email te poate face sa te simti. Hai sa o luam cu inceputul...

De dimineata am vrut sa downloadez un produs. Dau click pe link, ajung in pagina, apas download sare un lightbox cu baga mailul aici, bag mailul si primesc un mesaj cu, vezi ca linkul e pe mail. Bun, pana aici as zice ca e decent, vorba aia, vrei ceva gratis trebuie sa dai cu subsemnatul. Intru pe gmail, scot mailul din spam si caut linkul. Acum sa te tii: Am 3 linkuri diferite in mail dintre care doar unul e de download. Celelate 2 sunt de suport si catre un FAQ despre cum trebuie sa-l instalez. Primul e cel de instalare de parca pot sa instalez ceva fara sa downloadez. Linkul de la suport e deja inclus in FAQ-ul de instalare. Mindblowing. Nu mai zic ca am doua ecrane de text.

Newsflash. Sunt deja convins nu am nevoie de marketing in mailul de download. Din moment ce am vrut sa instalez produsul NU acum e momentul in care vrei sa ma convingi. Mai da-mi un mail peste 3 zile. Sau peste 5. Sau direct din produs. Experienta proasta proasta proasta.

Experienta a doua in seara asta in metrou. Citesc un articol pe TechCrunch si aflu de un studiu interesant pe care pot sa-l primesc. Click pe link ajung in pagina de sign up. Aici dau de un form simplu si cam clasic. Nume, email, cine sunt si ce fac. Dintr-un moft melancolic aleg Software Developer la ce ma caracterizeaza cel mai bine. Completez tot, dau Sign Up si primesc un mesaj frumos: "Verifica-ti emailul". Pana aici experientele nu difera prea mult. Doar 4 paragrafe scurte. Unul cu multumesc, al doilea cu linkul de download (care avea si tracking in el ca sa vada ce adresa de mail l-a dat jos) al treilea cu "come back for more soon and tell us what you think" iar ultimul era de fapt PS-ul. "P.S We're hiring. If the [...] fascinates you, we'd love to hear from you [...]". Bineinteles cu linkul de rigoare. Tot 3 linkuri insa complet alta experienta. Una extraordinara de data asta, si care ma va face sa revin.

De curiozitate am refacut testul fara sa pun Software Developer si surpriza. Mailul e diferit, focusul e pus pe alte informatii, insa la fel de concise, directe si curate. Si P.S-ul nu mai exista, el e doar pentru software developeri. Now, this is good marketing!

Stiu ca se poate spune ca nu sunt comparabile situatiile, insa eu cred altceva. Situatia e simpla, vreau sa downloadez ceva, indiferent ce si asta e experienta. Ca poate fi facuta si mai buna? Cu siguranta. Insa chiar si asa, e o diferenta de la cer la pamant in felul in care eu am perceput cele doua situatii. Si asta e singurul lucru care conteaza pentru un client.

miercuri, 29 august 2012

Chilotul fantastic


Chair daca va dezamagesc sa stiti ca asta nu e un post despre lenjerie intima. Oh nu, este un post despre Tarom si cursele intere pe care am avut placerea sa le experimentez din nou spre Iasi. Nu o sa zis nimic de pret, ca pana la Iasi costa cat un bilet la Barcelona, Roma sau Paris. O sa zic de experienta de zbor.
La dus am ametit. Ne-a invartit pilotul deasupra targului Iesilor ca sa se asigure ca-l vedem bine de tot de sus. Adica la un zbor de 55 de minute, aproape 10 am foacut rotocoale rotocoale acompaniate de vibratiile mistice date de elicelee ATR-ului si de o leganare vartoasa stanga dreapta. O adevarata hora moldoveneasca, dupa care cu greu m-am abtinut sa nu returnez prajiturica casei cu crema de capsuni si ness-ul ce au constituit mic dejunul.

La intors a fost liniste. Fara invarteli, cu un apus de soare frumos, vreme buna, lipsa vant, frumusete maxima. Aterizarea parea perfecta in ciuda zgomotelor trenului de aterizare si a huruitului elicei. Apoi pilot-ul a pus avionul pe pista cu o grija si o finete asematoare manipularii unui sac de cartofi. Sau poate ca avionul era model sport si avea suspensii tari. Foarte tari.

Cu toate astea a avut insa simtul umorului si la mai putin 30 de secunde dupa bufnitura secolului s-a auzit in microfon: „Am aterizat”. No shit captian obvious! Nu e ca si cum creierul meu zdruncinat nu si-ar fi dat seama de asta :).

Fantastic!

luni, 27 august 2012

Furia


Ce gasesc cel mai greu de facut este sa imi ascund uneori furia. Vorbesc de nervi, de sentatia din spatele capului care iti ridica parul si iti face piele de gaina in timp de adrenalina ti se opreste in gat pulsand prin toate venele pana cand simti ca ai foc in tine si ca te mistui daca nu scoti afara.

Niciodata nu am stiut cum sa duc asta, cum sa o ingrop in mine si sa nu o las sa iasa afara. Cel mai rau e cand nu poti face asta cu cei de langa tine, cu cei care iti sunt intodeauna aproape atat carja cat si sac de varsat amarul. E ceva mai usor cu restul, la munca sau pe strada, unde totul e ca o furtuna de vara care vine si trece aproape imediat ce adrenalina din tine s-a calmat.

Am trecut pana acum prin toate incercarile de a face asta. Am injurat in gand sperand ca o sa mai usurez presiunea, am numarat de sute ori pana la 10, am incercat sa ma uit la cel din fata mea si sa ma gandesc la lucruri bune si frumoase. De zeci, sute, mii de ori. Uneori a mers, rareori a fost repetabil. Mai imi ramanea sa ma duc in Tibet sau India si sa ma apuc de meditatie, dar chiar nu sunt genul.  Am incercat pana si sa zambesc tamp si lung. Prea rar si mult prea de suprafata

Mai nou am invatat sa o potolesc. Am citit intr-o carte care are de a face cu mintea mai mult decat cu sufletul , cum ne functioneaza creierul si cum poti incerca sa-ti controlezi emotiile. Cele intense, aproape devastatoare ca furia le poti ascunde si linistii incercand sa le inlocuiesi cu emotii la fel de puternice dar mai linistite. Trebuie insa sa fie insa emotiile tale, fibra din sufletul tau ca sa le poti duce.

Asa ca daca ma vedeti trist sau dezamagit uneori e mai bine. Pentru ca nu sunt deloc o persoana placuta cand sunt nervos, si nici prea constructiva. Ce am castigat insa e puterea de a-l asculta pe celalat chiar daca ma intoarce cu cusaturile pe dos. Reusesc sa nu mai fiu atat de des arici si sa lovesc mai putin prin ironi si sageti. Reusesc sa ma adun si sa fac lucruri decente, daca nu chiar bune, sa fiu diplomat si uneori chiar galant.

Si nu va speriati ca de acum sunt zen, am zis ca reusesc mai des, nu intodeauna … ca doar n-am fost in Tibet.

vineri, 3 august 2012

Eu cu cine votez?


Nu mai am chef de ironii si nici sa explic de ce nu pot, nu vreau si nu are sens sa votez cu PSD, PNL, PDL, PC, Dan Diaconescu sau alte rebuturi ale societatii. Asa ca asta e lista mea de asteptari de la un candidat sau partid care imi doreste votul. Daca cine promite macar 70% din ce este aici o sa-l votez. Daca imi inseala increderea a mea sa fie gresala. Deobicei invat din propriile greseli.

Top 10

1. Restaurarea monarhiei parlamentare.
M-am saturat de bunicute, marinari, impotenti politici, sau interimari absenti alesi ca presedinti. Un rege, pe viata, controlat de un parlament votat de oameni. Vreau onoare, demintate, politete si mai presus de toate decenta si diplomatie. Casa regala, asa cum este ea acum le ofera pe toate din plin.

2. Parlament unicameral ales prin vot uninominal in care 50%+1 din votanti au ales un candidat (maxim 2 tururi de scrutin)
Gata cu liste. Gata cu tot felul de inginerii si redistribuirea locurilor. Pe fiecare circumscriptie castiga un candidat care aduna cel putin 50% + 1 din numarul de voturi valabil exprimate. 2 tururi de scrutin maxim, si sigur in 8 ani o sa ajungem sa votam oameni care nu mai dorm in parlament, pentru ca dupa 4 ani nu mai pupa a doua oara locul daca au facut asta.

3. Imunitatea parlamentara sa fie redusa exclusiv la declaratii politice.
Adica daca omul fura si Politia/SRI-ul il prinde il ancheteaza direct, fara vot de comisii. A dat peste un batran pe trecerea de pietoni? E in primul rand cetatean roman si in al doilea rand parlamentar. Nu sunt mai presus de lege si nici parlamentul nu e for judecatoresc ca sa decida daca cineva poate fi anchetat sau deferit justitei.

4. Anularea conceptului de inchisoare cu suspendare.
E pur si simplu absurd sa omori un om in accident de masina si sa nu stai o zi in puscarie. Sau sa furi milioane de euro dintr-o companie de stat si sa ti se dea cu suspendare. Ai de facut zile de puscarie pana intr-un an? Ok, pentru fiecare zi poti sa alegi un mix de 4 ore de munca in folosul comunitatii + plata unei taxe egala cu 1% din venitul tau mediu din ultimii 3 ani pe zi. Sau 8 ore de munca pe zi. Sa vedeti ce strazi curate, parcuri impecabile, drumuri comunale noi, retele de canalizare, etc ..

5. Raspunderea judecatorilor pentru sentintele date. Reala
Daca o sentinta prejudiciaza paritle vatamate si apoi decizia este intoarsa la un for superior fara ca sa se aduca probe suplimentare atunci judecatorul care a dat aceasta sentinta sa fie tras la raspundere. De la amenzi enorme pana la inchisoare. Aparent in Romania constiinta nu e suficienta pentru a judeca drept. Daca toti judecatorii care isi vad intoarse deciziile de la CEDO ar face acum ani grei de puscarie nu cred ca am mai avea astfel de cazuri. Va dati seama cati prieteni au „la mititica”

6. Simplicarea procedurilor de judecata
Fara zeci de tipuri de recursuri. Fara zeci de mutari de procese. La inceput ai voie o data sa recuzi completul de judecata. Atat. Ai voie la un singur recurs. Punct. Vrei sa amani procesul, sa fie ca in furcile caudine. Ai fost citat si nu te-ai prezentat? Nici o problema: 5 zile de puscarie sau certificat medico-legal. Daca medicul le da pe banda rulanta aiurea, face puscarie: minim 5 ani

7. Pedepsele se aduna
Daca ai 3 infractiuni nu faci pedeapsa cea mai mare ci le adunam frumos pe toate si stai in puscarie de behai. Ca sa ai grija data viitoare sa nu mai faci.

8. Modificari in codul rutier
 Accident cu morti = permisul suspendat pe 10 ani. Conducere fara a avea permis de conducere (nu ai detinut vreodata sau e suspendat, se exclude expiratul adresei sau a permisului in limita a 3 luni) = 5 zile de inchisoare, fara judecata, fara proces. La a doua abatere 30 de zile. La a treia devine penal mergi la judecata si primesti minim 1 an.

9. Impozitul pe terenul agricol
Daca nu ti-ai lucrat terenul agricol 2 ani la rand impozitul creste cu 100%. Din al treilea an cu 150%, din al cincilea cu 500%. Se exclud terenurile in litigiu sau cele detinute de persoane peste 65 de ani. Daca ai un teren si il impaduresti pentru urmatorii 50 de ani nu mai platesti impozit pe el, cu conditia sa nu il defrisezi mai devreme de 50 ani (ai voie sa exploatezi rational). Daca impaduresti mai mult de 2 hectare, primesti bonus 100% reducere la impozitul agricol pe o suprafata egala cu cea impadurita pe o perioada de 5 ani.

10. Suprataxarea exportului de lemn
Taxa de 50.000 euro pe metrul cub de lemn exportat timp de 20 de ani incepand de acum. Inclusiv in comunitatea europeana. Ai voie sa exporti mobila sau produse finite din lemn (insa nu cherestea, scanduri, etc …). De exemplu ai voie sa exporti case din lemn.

marți, 3 iulie 2012

Samurai, marinari si plagiatori uniti-va! Cu sau fara master...

Suntem cu totii niste idioti notorii. Nu ma credeti? Dati drumul la televizor si o sa vedeti. E negru pe alb, sau mai bine zis color, ca nu cred ca mai sunt multe televizoare alb-negru.

Sa il luam pe marinar, care se lauda ca a condus o nava mai mare decat un teren de fotbal. Cate nave de astea incap in Romania? Care e legatura cu terenul de fotbal? Nu de alta dar un presedinte nu trebuie sa fie antrenor si nici capitan, iar a mea e mai mare nu prea isi are locul cand vorbesti de popoare si tari. Isi are loc in cabinetul sau cand se compara cu Boc in fata lui Udrea, dar nu aici. Si vaporul ala de 300 si ceva de metri unde e acum? Ca draga Base, daca ma uit la cum a disparut flota esti mai tare ca triunghiul bermudelor. Circ ieftin de marinar.

Ponta a plagiat, sau a copiat sau pur si simplu e prost. Sau ne ia pe noi de prosti. Oricine si-a luat bacul (si stiu ca suntem din ce in ce mai putini cei care putem zice asta) e in stare sa dea verdictul asta. Dar este o crunta lipsa de respect sa iti pui sclavii interimari din ministere sa desfinteze comisii si sa te caci de sus pe tot ce nu iti convine, zicand ca o sa respecti doar acele hotarari si legi care te avantajeaza. Alo!! Asta nu e democratie. Daca la urmatoarele alegeri nu mai iesi ce dracu faci? Desfintezi tara? Un pionier circar.

Nastase cica are onoare. Ca a vrut sa se sinucida, ca un samurai. Ca e un detinut politic. Nastase e micuta Ciocio-San, onoarea lui a disparut odata cu matusa Tamara, si in cei 4 ani de guvernare ca prim sinistru a demonstrat ce inseamna cenzura presei, coruptia si controlul centralizat. Circ si iarasi circ.

Dar sa revin la prima afrimatie. Suntem niste fraieri. Ma uit la fluturasii de salarii si ma sperii de cat de mult ma costa biletele la circul asta. In fiecare luna toti nesimtitii astia se distreaza pe banii mei. Fiecare alba-neagra de la televizor, fiecare demitere de comisii, uite demisia nu e demisia e platita de noi. Suntem niste idioti notorii care acceptam asta. La fiecare 4 ani.

Domnule Ponta, va rog demisionati. Si dumneavastra domnule Basescu. Demisionati toti! Facem alegeri noi si il votam pe ala care promite ca va strange pe stadion si va impusca pe toti ! Votam cu Vadim ca in Nastase nu avem incredere ca asta trage pe langa. Si dupa ce a scapat de voi, il bagam si pe el la spitalul de nebuni si poate poate mai avem o sansa sa gasim in tara asta cateva mii de oameni care sa NU fie ca voi.

Vorba aia, eu cine votez? ... si parol ca n-am baut nimic.

miercuri, 9 mai 2012

Despre cum sa aplici la un job


Acum angajez doi oameni. Sunt pozitii de juniori deci nu ar trebui sa fie ceva greu de gasit. Insa dupa prima saptamana de interviuri si CV-uri sunt un pic "frustrat" de unele experiente. Si cum nu sunt chiar novice la a angaja am zis ca o sa scriu mai jos la ce ma astept eu de la un om care vine la un interviu. (special pentru juniori dar nu exclusiv).

Citeste anuntul bine …

Adica tot. De sus pana jos de cel putin 2 ori. Asteapta o zi si mai citeste-l odata. Daca n-ai inteles ceva apuca-te si cauta pe net dupa referinte despre ce se cere acolo, ca sa il intelegi. Si cauta oameni din compania respectiva si intreaba-i despre job. Inainte de a aplica. Daca nu reusesti sa intelegi ce vrea anuntul respectiv NU ai cum sa intelegi ce se vrea de la tine. Oricat de prost sau de bine ar fi scris, anuntul e tot ce ai. Dupa ce ai citit tot ce scrie acolo verifica daca …

... jobul e pentru tine.

Tu esti bun. Cel mai bun. Dar e jobul asta pentru tine? Iti face cu ochiul ce ai de facut acolo? Ce stii despre companie, despre oamenii care lucreaza acolo? E un job in care sa fi fericit? Daca raspunsul nu e un mare mare DA (cu caps) atunci las-o asa. Daca TU nu esti convins ca esti THE ONE si ca jobul este THE ONE pentru tine e pierdere de vreme pentru tine. Inclusiv emotional. Daca tot ai citit bine anuntul o sa stii ce se vrea de la tine. Stii tot ce se cere acolo? Stii macar 80% din ce se cere acolo? Cu cat procentul ala e mai mic cu atat o sa ai sanse mai mici de a ajunge la interviu. Si ca imi arati ca esti THE ONE ...

... fa-ti CV-ul si mail-ul de "intro" (cover letter sounds to much like bullshit).

In primul rand trimite un CV special facut pentru job-ul respectiv. Nu unul general. Asta arata ca-l respecti pe cel care il citeste si ca macar ai depus efort in a intelege despre ce e vorba. Daca obiectivul tau este sa fi hostesa in Bamboo Mamaia de ce naiba ai depus CV-ul pentru un junior product manager?? In plus daca ai un CV suficient de bun o sa te caut pe net inainte de a ma decide sa te chem la un interviu. Si ai deja un minus daca ce ai pe linkedIN sau pe bestjobs e identic cu ce mi-ai trimis mie. You don't really care enough …

Trimite CV-ul pe mail. Scrie un mail fara bullshit. Multumeste pentru oportunitate. Zi despre tine si de ce crezi ca esti THE ONE pentru job. Daca ai citit atent anuntul si l-ai inteles o sa stii ce sa scrii. Lasa frazele de genul self driven and team player. Nu sunt originale si guess what? … daca esti de duzina nu o sa fi luat in considerare pentru un job de super star. Daca aplici direct dintr-un job board fa acelasi lucru cu "scrisoarea de intentie". In ambele este vorba ...

... despre tine.

Am toleranta mica mica la bulshit. Asa ca nu abera in CV. Daca nu ai experienta explica ce ai facut in facultate. Daca ti se cer communication skills si ai fost presedintele unei asociatii studentesti scrie asta. Povesteste despre proiectele la care ai lucrat. La munca sau la facultate. Pune un link. Dar nu imi povesti de olimpiada de chimie din generala decat daca o treci la hobby-uri in rubrica cum masor PH-ul acidului colhidric.

Era sa uit. Sa nu ai greseli in CV. Daca ti-am cerut un CV in engleza asigura-te ca e in ENGLEZA. Vorbeste cu cineva care stie limba daca nu stii sa-l scrii singur. Daca o sa-mi zici ca esti uber bun si peste excelent la engleza, dar o sa gasesc o fraza cu "with the help of my colleagues I ended some project" o sa-ti dau un test de engleza. Sau o sa te intreb si ce ai patit ca ai "ended" a project (hint ca nu ma leg de plural ...). S-ar putea sa radem si sa glumim dar daca ai mintit ...  

... "Thou shall not lie"

Daca minti te sinucizi profesional. Si nu pentru interviul asta, ci forever in compania respectiva. Acum, pe bune cine, vrea sa angajeze un mincinos? Daca e nevoie sa minti ca sa iei un job atunci inseamna ca nu esti THE ONE. iar lumea IT in romania e mica mica. Fii sincer. Lasa naiba superlativele. Nu scrie ca vorbesti araba incepator, dacat tot ce stii e habibi. S-ar putea sa te intreb :). Si sigur o sa te intreb multe asa ca ...

... fa-ti temele din timp.

Dupa ce ai aplicat incepi sa sapi. Te apuci cauti oameni care stiu despre ce e vorba. Cauti informatii despre companie. Te uiti la ce produse face compania. Daca nu reusesti sa afli nimic atunci cand esti sunat de HR pentru programarea interviurilor intrebi despre ce e vorba. Daca te duci ca PM pe un produs si nici macar nu ai avut curiozitatea de a instala produsul respectiv … inseamna ca NU iti pasa. Si cand zic sa te uiti la produs ma refer sa-l intorci pe dos ca sa il intelegi. Daca aplici pentru Android developer … well, ar fi bine sa stii foarte bine ce mai e nou si ce inseamna ICS …

Personal ma dezamagesc cei care nu fac asta. Daca la tech screen nu au stiut nimic, pun doar un minus. Daca au ajuns la face 2 face si tot nu au temele facute e bye bye baby. NU vrei suficient de mult jobul asta. Si ...

... it takes TWO

Din moment ce te-am programat la un screening inseamna ca ai facut destul de bine ce am zis mai sus. Insa nu uita ca scopul interviului este dual: Sa te cunosc si sa NE cunosti. Daca nu intelegi asta atunci sunt mici sanse sa iti gasesti THE PERFECT JOB.

Cauta informatii despre cel cu care te intervieveaza. Cine e? Ce vrea? Care sunt pasiunile sale? Ca in reclama de la Orange! Daca treci de asta s-ar putea sa fie seful tau. El sigur o sa caute pe net sa vada cine esti.

O sa continui si cu restul etapelor mai incolo. Daca esti smart (required btw) o sa folosesti ce am scris aici. Sper ... 

(si da fac si greseli de ortografie ... si imi cer scuze daca pare arogant dar asa a iesit)

luni, 9 aprilie 2012

Le Fail

Am fost plecat un pic la Paris si in cele cateva ore libere am apucat sa mai pun o cateva pe faisbuk. Si cum aveam nevoie de maps am uitat location services deschise, asa ca the big blue brother a mirost ca nu-s pe plaiuri mioritice. Intre timp m-am intors la ale mele plaiuri dambovitene si azi am cautat ceva pe platforma de socializare. Sa vezi si sa nu crezi, toate anunturile alea din dreapta “sont en fracaise”. Nu ca as avea vreo problema cu limba lui Voltaire (alta decat ca nu prea o inteleg), dar la ora asta je suis roumain, IP-ul e 100% INES, browserul si sistemul de operare sunt in Romana.

Stiu ca sunt produsul si ca faisbuk nu e moka, dar ma asteptam de la Big Brother sa fie un pic mai inteligent. Sunt tare curios cand o sa-si dea seama ca acum sunt relevante anunturile legate de ceafa de porc la gratar nu de foie gras :D


joi, 29 martie 2012

Un pic de istorie cu cartea in mana


De cand l-am auzit prima oara la Profesionistii pe Neagu Djuvara m-a fermecat. I-am citit Amintiri din pribegie pentru ca mi s-a parut ca a avut o viata fantastica. Inca mai ascult in masina emisiunea pe care am vazut-o acum mult timp si de fiecare data ma minunez cum un astfel de om nu este mai des present in media pe care o consumam zilnic. Tot din cauza Eugeniei Voda l-am descoperit sip e Lucian Boia si acum  acum vreo doi ani am inceput sa-I citesc cartile.

E halucinant sa vezi cat de multa minciuna si exagerare e in cartea de istorie pe care ai primit-o in scoala. Cartile lui Lucian Boia sunt pretentioase si bine documentate, extrem de credibile si din pacate probabil adevarate. E mult echilibru in istoria noastra si dupa ce le citesti iti dai seama ca toate miturile cu care ai crescut, fie ca erau date de Scrisoarea a III-a sau de Legende Istorice erau exagerari si marketing. E pentru prima oara cand am inteles cat de bine au reusit comunistii sa faca marketing :). Insa cartile lui Boia au o problema. Nu sunt usor de citit, cel putin nu de marea masa a oamenilor.

Aici intra in scena Neagu Djuvara . O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri este o carte captivanta, o poveste frumoasa si usor de digerat in care se puncteaza multe adevaruri incomode pe care le citisem deja la Boia. Cred ca orice om nascut dupa 1945 ar trebui sa citeasca cartea asta macar de curiozitate, daca nu pentru a-si afla istoria.

Ieri in metrou am avut o surpriza placuta. Pe peron in Unirea eram 2 oameni cu cartea asta in mana :). Un alt fel de Cancan as putea zice :)

miercuri, 28 martie 2012

Viitor luminos City Mall are ...

As fi vrut ca povestea de mai jos sa fie fictiune pura, dar n-a fost sa fie. Si ca sa intelegeti un pic contextul ... Mall-ul e in faliment si nu mai are decat cateva magazine deschise, si sufla vantul prin el. Parcarea are 10 etaje iar gradul maxim de ocupare e de 30% din care o mare parte sunt riverani. Povestitorul e un client  care de 4 ani plateste.

Plin de voie buna am luat rucsacul fermecat in spate si am zis sa imi rup cateva minute din ziua de azi ca sa-mi continui contractul cu stapanirea parcarii unde imi tin calul. Dupa ce cuvincios am salutat si m-am prezentat doleanta am aflat ca noua stapanire a schimbat contractul si ca de acum incolo cere tuturor poseorilor de cai o dijma de 50 de arginti garantie pentru cartela fermecata de intrare in grajd (pardon parcare ...). 

Seful stapanirii, acest magnific logofat mandru purtator al numelui Laurentiu Ciocirlan, ii zice muritorului de rand (adica eu) ca s-au scumpit cartelele si stapanirea nu-si poate permite sa le piarda asa aiurea. Ca doar in patru ani, eu ca posesor de cal am pierdut ... nici una.

Marele voievod al parcarii aproape goale a fost sfatuit de alti vornici cum ca asa ar trebui scris in contract ca sa ajute la crearea unei relatii de incredere. Adica in 4 ani, fraierul de mine a avut incredere sa primeasca factura si bonul dupa 2 saptamani de la plata, sa dea banii in avans cand stapanirea fanariota era in faliment, da acum nu mai sunt de incredere. Le prezint situatia si vine si rapunsul prompt. Esti unul din multi! 

Eu stiu ca sunt unul din multi. Stiu si mai bine ca in cazul asta multi au fost, putini au ramas. Si mai stiu ca cei 50 de arginti ceruti de stapanire reprezinta sub 3% din punga dolodora pe care o dau dregatorilor in fiecare an. Ce nu vreau e sa fiu tratat ca un oarecare (da se poate zice ca am pretentia de a ma simti special pe banii mei). Vreau sa fiu respectat, sa mi se dea impresia ca sunt important, ca parerea mea conteaza, ca problemele oricat de mici sau mari sunt adresate, mai ales cand am dat dovada de intelegere de fiecare data cand am fost rugat sa fac asta.

Le-am oferit si o solutie magica la problema stapanirii. Sa scrie in contract ca ma oblig sa platesc 50 RON daca pierd cartela. Dar nu se poate ca legea e lege pentru toti, mai putin atunci cand scrie ca au numar de urgenta (cand nu merge bariera) dar nu raspunde nimeni, sau cand iti dau factura la 2 saptamani dupa ce ai platit ca n-au stampila, and so on ... Le-am zis ca daca pierd cartela si nu pot sa-mi scot masina din parcare fara ea o sa platesc ca doar nu o sa o iau in brate sa o trec peste bariera (nu de alta dar daca vreau sa fac asta ar trebui sa ma duc la sala sau sa am un inel fermecat).

Ce a facut mandrul logofat din povestea noastra?
- Mi-a zis ca sunt doar un client din multi si ca NU poate sa faca nici un fel de rabat de la litera legii
- Mi-a zis ca decizia e a mea, genul take it or leave it fraiere! Ca doar NU el imi baga mana in buzunar ca sa-mi ia banii
- Mi-a zis ca toate problemele cu facturile, cu numarul de urgenta la care nu raspunde nimeni, nu le stie ca nu m-a vazut pe acolo in 4 ani (nu acelasi lucru il poate zice despre banii mei)
- Nu m-a vazut pe acolo pentru ca de abia ce i-au schimbat biroul ca pana acum nu statea in sala cu toti amarastenii de rand ce fac contracte si incaseaza bani ...
- El are de lucru si nu intelege supararea mea (nu stiu cine l-a invitat in discutie pentru ca eu negociam cu persoana de la parcare)

Povestea s-ar putea termina aici. M-am hotarat sa nu le mai dau bani, pentru ca imi e destul de clar ca nu au nevoie de banii mei. Sunt doar niste bani, din multi, “nu-mi baga ei mana in buzunar”

Ce e interesant este cum a reusit sa reziste omul respectiv in pozita respectiva timp de 4 ani cand atitudinea e cea de azi. Sincer nu tin minte ca pe banii mei cineva sa ma trateze atat de prost. Nici macar Vodafone, unde chiar eram unul din multi nu a fost atat de jos.

Si ca bonus, o sa-mi permit o aroganta finala, de copil razgaiat. Cartela pe care o am acum nu o mai duc inapoi, ci o pastrez. I-am spus ca au numarul meu de telefon, si daca doresc sa isi ia cartela astept un telefon personal de la el cu scuzele de rigoare. Dupa care un angajat se va deplasa sa o ridice de la mine. Sa vedem daca pentru situatia asta mandria lui valoreaza mai mult de 50 de RON. 

Am zis mandria? Vroiam sa zic altceva ...

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Chiar vreau o tara ca afara?


E 14 ianuarie, adica exact 14 zile din anul in care se zice ca ar veni sfarsitul lumii si exact 11 zile de cand m-am intors din Germania unde am facut revelionul. Si pentru ca n-am mai scris demult azi am tras linie la cele 11 zile si ma apuc de carcotit. Tot ce zic mai jos s-a intamplat in astea 11 zile.

N-as fi prea fericit in Germania. E mult prea multa ordine si liniste, chiar si cu miile de imigranti pe care ii vezi pe strazi la tot pasul. Ca la sanatoriu cum ar zice o prietena. Adica hai sa fim seriosi, in Romania e super fun, mega bumpti bumpti, emotii si nervi, frumusetea vietii la maxim.

Primul contact, touch base cu patria mama a fost taximetristul de la otopeni. Sarind peste mizeria din masina care era in perfect acord gramatical cu „ei are, cate este, ma tunde ei” , omul (pasionat ascultator de radio ZU) a zis din prima … „shefu facem 30 de RON ca sa nu mai pun aparatu? Asta la taxi la comanda. Ei na, am platit exact 30 de RON da cu aparat si chitanta … Nu stiu daca sa mai mentionez rechinii cu 4 RON pe kilometru care incercau sa ma convinga ca asta e pretul normal si ca sunt prost ca nu vreau sa merg, ca oricum din februarie asa va fi peste tot.

In ziua in care a urmat n-am putut sa ies din parcare cu masina ca expirase cartela. Ma duc sa o platesc, dar cui? Program de la 8 la 16 … da puteai sa dai cu tunu ca nu era nimei. La numarul de urgenta nu raspoundea nimeni, asa ca dupa elucidarea misterului disparitiei am mers cu metroul si am revenit a doua zi. Cand cica nu se poate ca-s oamenii in reorgnizare judiciara. Atunci am zis ca e ok, eu o sa ies prin bariere direct. Si s-a putut… cu conditia sa revin sa iau factura saptamana urmatoare.

Urmeaza epopeea cu BCR-ul. Ceea ce trebuia sa dureze exact 5 minute si o semnatura a durat exact 45, cu 4 pagini completate inclusiv un specimen nou de semnatura si 38 de clickuri intr-o aplicatie construita peste un backend Oracle. Pe numarate. Si ca sa intelegeti anvergura operatiunii … tot ce faceam era sa prelungesc niste certificate de depozit. Acum inteleg comisioanele aberante si costurile enorme cu care ne taxeaza. Sunt exlcusiv o oglinda a productivitatii. La intrebarea mea, oarecum pertinenta de ce mai am nevoie de inca un specimen de semnatura (aparent il dau in fiecare an), raspunsul prompt din spatele ghiseului a fost ca astia de la centru sunt prosti. Asa ca am intrebat-o sincer pe doamna de acolo, de ce lucreaza pentru niste prosti?

Apoi am inceput meciul cu cei de la Orange. Ma suna sa-mi faca o oferta, dupa ce imi dadusera si mail. Fac sesizare la serviciul clienti in care le reamintesc ca am optat sa NU fiu contact pentru informatii comerciale (au trebuit sa verifice contractul ca sa se asigure, ca na eu am un mot in frunte si n-am lasat optiunea default). Verifica, isi cer scuze, ma asigura ca nu se va mai intampla. Cer totusi raspuns in scris. Exact in ziua cand am primit raspuns in scris cu asigurati ca nu se mai intampla am fost sunat de 2 ori pentru exact aceiasi oferta. Sun din nou, scuze din nou asigurari ca nu se mai intampla. Am deja un deja vu cu Vodafone. De data asta le-am explicat ca e ultima oara cand ii sun, ca de asta am plecat de la Vodafone si  ca urmatoarea data va fi OPC, ANSPDCP, amenda, etc …

Ma duc sa iau factura de la parcare, si u baiat cu ceafa (de porc) atat de groasa ca nu mai avea loc de creier se aseaza in fata mea si imi zice: „Hei!, Mall-ul se deschide la 10!”. Nu buna dimineata, nu pronume de politete, nu o intrebare legat de ce caut. Pumnii mei scoala nu are si capul e post de dop ca sa nu intre apa in gat cand ploua. Nu ma obosesc sa-i explic nimic, il chem direct pe seful de la paza si pe manager-ul companiei si ii explic ca de 4 ani le dau bani si ca ma astept la un pic de politete.

Mai merita sa mai zic ca am asteptat 9 zile dupa un card? Care trebuia sa vina in 4?

Cu toate astea, cum sa te plictiseti? De ce sa vrei o tara ca afara cand e atat de fun si de reconfortant in Romania? Sincer eu n-as schimba nimic la tara asta, nici pe Raed, nici noua lege a sanatatii, nici pei cei cateva zeci de politisti ridicati pentru spaga. Astea e farmecu…