miercuri, 12 mai 2010

Statistica nu minte …

Cand scrii totul este intr-o virgula. Titlul de mai sus e cel mai elocvent exemplu de folosire a limbii romane fara diacritice. Daca punem cu o virgula dupa Statistica ne ramane definitia din DEX a guvernului BOC. Iar can spunem minte ne referim la ingramadirea de neuroni, sau mai bine zis la lipsa unei miscari browniene vizibila intre sinapsele MF-ului romanesc. Iar MF pot fi initialele Ministerului de Finante, sau Multa Foame, sau Multi Fraieri (care platesc impozite) ...

Sa revenim la subiectul cu mintea. Daca doamne doamne i-ar da lui Vladescu si subalternilor sai macar mintea de pe urma ar putea sa se uite in urma si sa realizeze ca banii „salvati” prin scoaterea scutirii de la impozitul pe salarii de la programatori reprezinta 0,5% din bugetul cu iz de posete Louis Vuitton si pantofi Jimmy Chou al doameni Udrea de la MDRT pe 2010.

Cum am ajuns mai exact la cifrele astea. Pai exista un site al Institutului National de Statistica in tara asta, care are date statistice defalcate anual pe ramuri industriale, comert si servicii. Pana in  2005 cand s-a bagat cota unica nu ai cum sa faci calcule statistice pe cat „pierde” statul din scutirea de impozit pentru ca nu aveai destule date decat daca lucrai la Ministerul Muncii si part time la MF am luat datele care sunt publice si am facut niste calcule pentru perioada 2005-2007 (ca deh atat au pe site, 2008-2010 probabil ca o sa apara prin 2015). Daca tinem cont ca 2009 a fost an de criza si ca toata lumea tipa ca de abia acum au ajuns la nivelul cifrei de afaceri din 2007 putem sa extrapolam si sa zicem ca datele din 2007 sunt valabile si pentru 2010.



Cam ce vedeti in poza a iesit. Linia aia albastra de jos e evolutia „pierderilor”. Ca sa pot compara aceste minunate masuri eterogene am folosit indici raportati la 2005 (an de baza), pentru ca pe mine ma interesa trend-ul. Daca e sa luam in masuri absolute atunci sa stii ca Romania va economisi in acest an incredibila suma de 3.000.000 de euro prin aceasta masura. Va face asta lovind puternic intr-o industire care exporta aproape 600 de milioane anual, care la sfarsitul lui 2009 avea sub 250.000 de angajati si a carei rata de impozitare pe salarii la nivelul lui 2007 era de 24,97% fata de 32% cat era pentru restul lumii. Nu mai bag si indicii de productivitate a muncii in ecuatie ca o sa am pe constiinta o armata de bugetari care inca mai au bunul simt sa se sinucida de rusine.

Varianat optimista este daca toti ar trece pe PFA maine atunci statul ar ajunge sa primeasca 21,5% + cat mai vreau eu sa-i dau la sistemul de pensie :). Aritmetica mea imi zice ca e mult mai putin daca din ecuatie tai si banii pe care il platea angajatorul catre stat. De ce e optimista? Pai sunt bani mai putini dar macar raman in Romania.

Varianta pesiminsta e ca ne facem toti bagajele si plecam frumos peste mari si tari si ne luam si parintii, multi dintre ei acum pensionari cu 15% in minus, ca sa le citeasca seara copiilor povesti in romana. Nu de alta, dar pe langa limba materna(engleza sau franceza dupa caz) e bine sa invete copilul si o limba mai exotica...

luni, 10 mai 2010

Radem, glumim, dar nu parasim incinta?

Oamenii inteligenti stau la coada la plecat. Cand deschizi gura la Londra sa-ti pui o plomba o sa gasesti un destinst roman. Cam la fel sta treaba si prin spitalele din Franta si Belgia, e cam greu sa nu gasesti macar un medic roman scolit pe plaiuri mioritice si varsat in lumea din vest de mizeria si subzistenta impusa de acasa. Incredibil, senzational, in direct si in reluare, la captul lumii, la Tromso, unul dintre cei mai apreciati cercetatori universitari care este pe cercetare pe fonduri europene pe persoana fizica, a baut apa din Dambovita ceva mai bine de 20 de ani. E ok, ai putea spune ca sunt oameni care in tara erau schinguiti intr-un aparat bugetar, vegetativ prin definitie, unde valoarea este o crima iar ROI-ul e doar parte din expresia:”ROIu ma de la ghiseu, ce nu te-anvatat mata sa stai la coada?…”

Si acum lectia de istorie. Imediat dupa 90 au inceput sa plece din tara baietii aia mari care stiau sa dea in taste, fratii mai mari ai colegilor mei, fosti olimpici, baieti scoliti cu carti groase de matematica ce dormeau cu Titeica sub perna. Si au ajuns incet, incet pe la Microsoft, Oracle si IBM, mai tarziu pe la Google sau Amazon, firme de astea de doi lei care daca se pun cap la cap cumpara toata lumea si le mai ramane si de bacsis. Primii au plecat pentru o viata mai buna si o lipsa de perspective, restul de lehamite si scarba. Unii au plecat la burse, mai ales prin Franta, si s-au intors din spirit patriotic (care deobicei se trateaza cu multa multa lamaie ca sa nu ti se aplece …).

Si a venit Nastase multe case, care a facut primul lucru inteligent dintr-o guvernare vecina cu imbecilitatea. A scos impozitul pentru cei din IT. Pentru ca firmele de soft nu sunt swet-shopuri care lucreaza in loan (cel putin nu toate :)) si care sunt capabile sa creeze o bunastare aproape magica, cu un revenue pe cap de angajat mai mare decat casa din Zambacian. Bine a fost o jumatate de masura, ca doar nu am fi invatat ceva de la Irlanda, da macar a fost un inceput. Continuarea a fost ca noi facem fabrici de textile si taiem paduri …

Ati ghicit … acum m-au lovit cu impozitul. Cat de tare? Cam de 16%. Ce ma racaie este ca nu inteleg, sincer nu pot sa inteleg ce a fost in capul lor. Cati oameni sunt in situatia asta? Cateva mii, hai sa zicem 20.000. Cati bani o sa scoata din asta? 20.000*cat vreti voi sa treceti aici, tot e infim, raportat la bugetul de venituri. Da cu doua zecimale dupa zero la suta. Am numarat un pic peste 30 de oameni pe care eu ii stiu bine si sunt in situatia asta, si sincer nu stiu ce o sa faca. Cativa or sa treaca pe PFA sau contract in loc de angajati ca sa diminueze paguba, si deci uite cum s-au dus naiba toate contributiile de pana acum si o sa plateasca la stat 16% dintr-un profit pe care vor avea mare grija sa-l tina cat mai mic. Restul nu stiu, si inca n-am apucat sa vorbesc cu ei, probabil ca unii vor pleca de tot din tara, cu sotii si copii si banii lor, taxele si veniturile vor contribui la bunastarea altora, care au inteles mai bine ca trebuie sa incerci sa ajuti industriile care genereaza valoare, pentru ca insiruirea aia de unu si zero aduce in tara asta o gramada de bani.

Inchei cu ce am primit azi pe mess:”Frate eu nu vreau sa plec din tara, da nu vezi ca astia inisita!”. Cum s-ar zice cine dreacu pleaca ultimu sa stinga si lumina! Hai sictir ca trebuie sa ma apuc de facut update-uri ...

P.S: Am auzit o gluma buna azi, cum masori eficacitatea masurilor guvernului BOC. Te uiti cate CV-uri de programatori din Romania au fost modificate pe monster.com la doua saptamani dupa anunt!

miercuri, 5 mai 2010

Gri cu nuante tricolore

Ar fi interesant si mult mai simplu de ales daca florile ar fi in alb-negru. Insa daca vei lua verdele tulpinii unui mac si il vei amesteca cu sangeriul petalelor vei de de gri, si in functie de cat de zgarcit esti cu proportiile vei tinde spre una din extremele perfectiunii.

Cam tot asa e si cu alegerile din viata, cu senzatiile astea pe care le avem. Weekend-ul trecut, de 1 Mai muncitoresc am ajuns dintr-o mare intamplare in biserica stavropoleos. Nu am o relatie prea calda sau apropiata cu divinitatea, iar bisericile sunt pentru mine mai curand bucati de piatra asezate cu maiestrie decat lacase de cult, insa pentru prima oara dupa multi multi ani am asistat la o slujba intr-o biserica mica mica in care un cor de calugarite au reusit sa-mi inalte sufletul prin cantarea lor. M-as hazarda sa zic ca e una din putinele dati in care lipsa indiferentei fata de Dumnezeu nu lua forma unei anghioase amestecata cu furie si ura. Ironic sa-mi petrec un 1 Mai la biserica ...

Si pentru ca evident dupa 1 vine 2 Mai, am fost in parc, intr-o seara absolut normala de duminica. Si la fel de normal ca si peisajul a fost bombardamentul de senzatii auditive si vizuale neplacute datorate exclusiv unor apartinatori de subspecie umana care inca nu sunt in stare sa rosteasca pe silabe educatie. A fost covarsitoare proportia needucatiolor, grobienilor, pustanilor si smenarilor pentru care gramatica limbii romane este un fel de evanghelie dupa Vanghelie, pentru care cuvintele de alint sunt: imparate, smechere, fa proasto!. Umpleau parcul plimbandu-se in haite, reprezentand viitorul agramat al tarii, o adunatura de n-aIQ ce te fac sa te intrebi daca bunul simt al englezilor chiar este "common sense" sau e exceptie.

Uite asa am vazut extremele lumii mele in doua zile, una alba, una neagra si cand le amesteci ramane doar un gri murdar ca cel al blocului de vis a vis (scuze pentru cei care locuiesc in sectorul care este plin de culori frumoase date cu bidineaua pe persoana fizica).

Observatie pur statistica de duminica: IQ-ul este invers proportional cu cantitatea de gel din par. Partea proasta e ca nu o sa poata deveni cu totii fotbalisti ...